Posted by Kamila Sadowska-Lasyk | 07 04 2019
Skąd w czarnogórskim menu wzięła się niemiecka kawa?

Wszyscy miłośnicy i bywalcy Bałkanów wiedzą, czym jest domaća kafa, zwana także turecką, bośniacką lub serbską. A jak w Chorwacji to kava, a jak bośniacka, to najlepiej kahva, żeby było bardziej orientalnie. Każdy szanujący się turysta na Bałkanach musi przynajmniej raz wypić podaną w pięknej dżezwie gotowaną, gęstą, aromatyczną i koniecznie słodką kawę. Ale jest...

Posted by Kamila Sadowska-Lasyk | 04 02 2018
Čarolija – słodka strona Podgoricy

Powiedzmy sobie szczerze, Podgorica jest najczęściej omijaną ze wszystkich bałkańskich stolic. Nie ma w sobie ani magii Sarajewa, ani nie jest tak wielkomiejska jak Belgrad, nie może konkurować ze Skopje pod względem dziwacznych, antycznych “zabytków”. Jedna z niewielu szans na wizytę w Podgoricy to zapewne postój w czasie wyjazdu na wakacje. Polecam wam spróbować wtedy...

Posted by Justyna Bardzińska | 12 01 2018
Nie do końca podstawy, czyli: co można wiedzieć o Słoweńcach? Część 1.

Zamierzasz odwiedzić Słowenię i potrzebujesz listy spraw godnych uwagi? Szukasz sposobu na lepszy kontakt ze słoweńskimi znajomymi, bo „coś nie styka”, a przecież się starasz? Mieszkając już chwilkę w Słowenii patrzę z dystansu na cechy i przyzwyczajenia odróżniające Polaków od Słoweńców i czuję się niemal kompetentna aby tworzyć takie oto zestawienia. Będąc jednak nadgorliwą i...

Posted by Justyna Bardzińska | 16 12 2017
Lublana – gdzie bywać, gdzie jadać? Część 1. Skuhna

Gdy w rozmowie wspomniane zostają Bałkany, przeciętny laik jest w stanie przywołać konotacje w stylu bałkański kocioł, wakacje, słońce, względna egzotyka no i przede wszystkim kuchnia. Jako że kuchnia jest bliska mojemu sercu i (chcę w to mocno wierzyć) wielu z was także może podpisać się pod tym stwierdzeniem, zajmiemy się dziś kwestią kuchni. Kuchni...

Posted by Justyna Bardzińska | 15 12 2017
Studenckie bony – czyli czemu polskie erasmusy kochają swoich słoweńskich braci

Chyba nikogo nie obrażę wysuwając teorię, że Polacy lubią tanio. A jeszcze lepiej – za darmo. A najlepiej – dużo i za darmo. Sama przecież jestem Polką i ciężko mi ukryć błysk ekscytacji w oku gdy ktoś proponuje mi darmowe dobra, szczególnie, gdy jest to jedzenie. Nie bez powodu Polska została okrzyknięta Krajem Kwitnącej Cebuli....

Posted by Velimir | 01 12 2017
Bijelo vino – Białe wino

Zdarza mi wertować biuletyny biur podróży i powiem szczerze, że nie ma nic bardziej tandetnego niż zwrot chorwacka RIVIERA, przecież to jest perła Adriatyku, trochę szacunku. Na statku gwarno, czuję się jakbym był w Kołobrzegu na wycieczce pt: rejs statkiem Piratów, tylu Polaków, a płynę na Brač, żeby zwiedzić Bol. Upalny dzień najlepiej spędzić w...

Posted by Marcin Szafron | 30 11 2017
Big Bright Bang

Niewiele starsza od przeciętnego studenta Słowenia w ciągu jednego pokolenia nauczyła się całkowicie wykorzystywać naturalny potencjał. Niewielki kraj z frekwencją dwumilionowej Warszawy zrobił doskonały użytek ze swojego siedemdziesięcioprocentowego zalesienia, a choć wszędzie, począwszy od Alp na północy po wybrzeże Adriatyku napotykał utrudnienia w postaci wzniesień o niezwykle szerokiej amplitudzie, gospodaruje dostępną mu przestrzenią z chirurgiczną...